Gun jezelf eens een moment rust. We denken regelmatig in kaders van tijd of voelen hier weerstand tegen; ‘ik heb er geen tijd voor nu want mijn deadlines moeten af’. Alsof je eigen zelfbehoud niet belangrijk genoeg is maar al die deadlines en andere prestaties wel. We kunnen hier natuurlijk gehoor aan geven en doorgaan. Maar merk je af en toe die verveeldheid, rusteloosheid, spanning op en word je leven meer een verplichting? STOP!

Yoga Nidra is een vorm van yoga waarbij we in stilte mogen zijn; al luisterend jezelf mee laten nemen in de diepte van jouw onderbewuste. We bereiken hierdoor een diepe mentale, lichamelijke en emotionele rust.

In 2014 kwam ik met Yoga Nidra in aanraking. Tijdens mijn yoga opleiding in India geïnspireerd door de boeken van Swami Satyananda Saraswati. Tussen onze lessen door kregen we deze techniek aangereikt. Al na een paar keer merkte ik de voordelen op: meer energie, concentratie en een gevoel van rust. In de westerse maatschappij wordt er meer over geschreven; Barbara Kundig als yoga docente maar ook klinisch psycholoog Richard Miller die iRest introduceerde.

Waar in mijn ervaring yoga nidra en iRest zich differentiëren is dat Yoga Nidra meer begrippen uit de oosterse filosofie meebrengt en iRest de westerse benadering hanteert. Ik heb vorig jaar mogen genieten van een weekend workshop iRest gegeven door James Reeves. Waarbij iRest een stapje verder gaat; door te werken met tegenstellingen en deze je te laten ervaren (denk aan zwaarte en lichtheid als voorbeeld) vraagt hij deze tegelijkertijd te ervaren. Dit kan een lichte kortsluiting veroorzaken in je gevoel want hoe kan je nu licht en zwaarte tegelijkertijd voelen? Ik ervaar zelf door meditatie en yoga deze twee uiteindelijk 1 energie is. Door iRest/ Yoga Nidra kan dit gevoel volledig opgaan in één.

Nieuwsgierig? Kado voor jou! Hieronder kan je genieten van een 36 minuten reis Yoga Nidra. Ik geef hier ook les in. De ervaring leert; door vaker te praktiseren kom je dieper en veel sneller in aanraking met je onderbewuste. Dus zet je telefoon een moment op stil, ga ongestoord liggen en maak het jezelf comfortabel.

Laat je onderaan in de reacties even weten wat je ervan vond?

Foto: Angelina Kichukova