Sinds ik vanaf 2011 mijn reis begon naar hoger bewustzijn, ervaar ik tegenwoordig steeds meer de zachte kracht in mij. Opgevoed met een mentaliteit ‘niet lullen maar poetsen’ (want ja het Rotterdamse zit er toch in) kreeg je mij er niet snel onder. Ik regelde het wel, in mijn functie als directiesecretaresse (hoe vrouwelijk wil je het hebben) werkte ik voornamelijk vanuit mijn mannelijke energie. Voor mij is dit de manifestatiekracht van doorgaan, doelgericht, actie, helder, grensverleggend en de scheppende ik.

Als je langer yoga beoefent ben je wel bekend met deze termen. Het houdt in dat ieder mens vrouwelijke (Yin) en mannelijke (Yang) energie in zich heeft. De juiste balans bezit beiden. We zijn hierin altijd in beweging; soms schiet je door naar het een omdat de situatie waarin je zit dit nu eenmaal vraagt.

Ik zat zo in die mannelijkheid verweven uit veiligheid en controle; want vanuit daar was kwetsbaarheid ver te zoeken. Ik hoefde even niet mijn gevoel te doorleven waar nog veel oude pijn lag. De burn-out die toen het resultaat was van ontkenning van mijn vrouwelijke energie geeft mij regelmatig nog een kleine herinnering naar die tijd. Zo laatst mijn verjaardagsfeest die ik wel (even) voor 75 personen zou organiseren. Op een camping in Rotterdam inclusief eters en slapers en dit alles in tijden van COVID-19. Het was een fantastische mooie dag maar het heeft me aardig wat energie gekost. Een belangrijke les.

Tijdens de opleiding tot kinderyoga docente noemde een medestudent mij een vrouw met zachte kracht en deze komt regelmatig terug naar voren. Deze woorden klinken enigszins als contradictie maar invoelend is het fijn, harmonieus en liefdevol. Een gevoel die ik tijdens het lesgeven regelmatig voel. De vrouwelijke energie staat voor mij dan ook voor de zachte manifestatiekracht, vanuit compassie, vanuit overgave, het loslaten en op eenheid en verbinding gericht. Synchroniciteit is dan wat er ontstaat. Bijvoorbeeld ‘toevallig’ iemand tegenkomen, terwijl je net aan die persoon dacht. En jazeker dat vergt vertrouwen, lef en vooral geduld.

Dit is precies waar deze zogenoemde 5d tijd voor staat; werkend vanuit de vrouwelijkheid, werken vanuit eenheid, het verbinden met de mensen en elkaars kwaliteiten versterken. Een waar ik ontzettend veel kracht uithaal. Zo langzaamaan bewegen we ons meer naar deze nieuwe tijd.

Ik lees het boek De lessen van don Juan van Carlos Castaneda en word getriggerd door een stuk uit het boek die dit onderwerp mooi omschrijft. Een passage waarin de Yaqui sjamaan don Juan de kracht en macht uitlegt aan Carlos (archeoloog en leerling in Sjamanisme) van de Datura plant. Wat voor mij gelijk staat aan het opereren vanuit de vrouwelijke zachtheid. Het verzorgen en geven om iets of iemand maar niet ten koste van jezelf.

….’Je kunt haar herplanten waar je maar wil. Maar ze moet verzorgd en onderhouden worden, omdat ze in leven moet blijven opdat jij de macht zou verkrijgen die je nodig hebt. Indien zij sterft, betekent dat dat ze jou niet wil, en dan moet je haar niet meer storen. Daarom moet je haar verzorgen en onderhouden, opdat ze zal groeien. Je moet haar echter niet verwennen.’

‘Waarom niet?’

‘Omdat, indien het niet haar wil is om te groeien, het niets uithaalt haar te verleiden. Anderzijds moet je wel bewijzen dat je om haar geeft.’….

De les die ik hier uit meeneem: Kies de weg van de minste weerstand. Soms verlang ik naar meer en heb ik grootste verwachtingen. Vanuit mijn mannelijke energie zou ik handelen om tot actie te komen. Ik moet het laten slagen koste wat het kost. En of het dan nog echt bij mij past…? Nu weet ik als iets of iemand niet moeiteloos resoneert bij mij dit niet direct resultaat en macht geeft. Maar het geeft wel de weg naar synchroniciteit en zachte kracht. Is dat niet super machtig?

Wil jij ook meer vanuit de vrouwelijke kracht leven, kom me eens vergezellen tijdens een Yin Yoga les.

NB: ik heb het hier over mannelijk en vrouwelijk. Ik tracht hiermee zeker geen man of vrouw ten nadele te omschrijven aangezien ik de archetypische energie omschrijf die in ieder mens huist. So no hard feelings 😉